Öka chansen att bli gravid

Det tar olika lång tid för alla att bli gravid. Men det finns vissa saker du kan göra för att öka chanserna.


Öka chansen att bli gravid

Vill du bli gravid? Ha väldigt mycket sex och njut av det! Se också till att ha lite koll på ägglossningen och ät folsyratabletter medan ni försöker.

1. Ha mycket sex under ägglossningen

Ägglossningen är högst två till tre dagar i månaden. Under denna period är du fertil. Men börja ha mycket sex redan en vecka innan ägglossning.

För att veta när du har ägglossning så kan du ta ett test. Men du kan också räkna ut det i och med att du oftast har ägglossning två veckor innan mens.

Tecken på att du har ägglossning är att du kan bli mer sugen på sex och sekretet i vaginan förändras. Sekretet får en annan konsistens som påminner om rå äggvita och blir mer elastiskt.

2. Ta tillskott av folsyra

Det är viktigt att äta tillräckligt med folsyra. 500 mg per dag ökar både fertiliteten och minskar risken för fosterskador.

3. Ät rätt och allsidigt

Förutom folsyra ska du också se till att få i dig tillräckligt med jod, zink, D-vitamin, E-vitamin och mycket frukt och grönt. Välja långsamma kolhydrater och ät järnrik mat. Undvik transfett och lågfettprodukter.

4. Undvik rökning och alkohol

Rökning, alkohol och droger kan också skada äggen hos kvinnan och göra att mannen får sämre spermier.

5. Stressa inte

Stress kan göra att det blir svårare att bli gravid. När vi tar det lugnt så minskar stresshormonerna. Stresshormoner kan hämma ett hormon som stimulerar könshormonerna.

6. Motionera regelbundet

I och med att du tränar blir du också mindre stressad och sover bättre.

7. Drick inte för mycket kaffe

Enligt en dansk forskning så minskar risken att bli gravid om du dricker tre eller fler koppar kaffe om dagen. Kvinnor som drack fem koppar om dagen hade hälften så stor chans att bli gravid. Läs om forskningen här.

8. Var normalviktig

Kvinnor som är överviktiga eller underviktiga har svårare att bli gravid.