Så fungerar ägglossningstester

Ibland kan det vara svårt att veta när du har som störst chans att bli gravid. Med ett ägglossningstest kan du lättare veta när du är som mest fertil.


Ägglossningstester

Vid en ägglossning överlever ägget endast 12 till 24 timmar om det inte befruktas. Däremot kan spermierna överleva cirka en vecka i äggledaren.

Det absolut bästa sättet för att lyckas bli gravid är att ha samlag varannan eller var tredje dag under hela menstruationscykeln.

Kan vara svårt

Det kan vara svårt för en del par att tajma in ett samlag kring ägglossningen. Det kan vara så enkla saker som att få vardagen att gå ihop. Någon kanske reser mycket i jobbet, eller så kan det finnas barn sen tidigare som gör det svårt att få till lite mys. Ägglossningstester kan då hjälpa dig att bli gravid, för att du på så vis kan veta säkert.

Olika typer

Det finns två olika typer av ägglossningstester. Antingen testar du med urin eller med saliv.

Ägglossingstester för urin

Testerna mäter ökningen av ett hormon som finns i urinen ett par dagar innan ägget lossnar. Detta hormon kallas för luteiniserande hormon, LH. Hormonet sätter igång ägglossningen vilket också gör dig fertil. Denna mätning fungerar eftersom att det alltid finns en liten mängd av hormonet LH i urinen och i blodet. Dagarna före ägglossningen ökar mängden mycket. Du är som mest fertil 12 till 36 timmar efter att hormonet har börjat öka. Med andra ord, du blir då som lättast gravid.

Ägglossningstester för saliv

Testerna mäter den ökade nivån av östrogen i kroppen. Före ägglossningen ökar nämligen östrogenet vilket även höjer saltnivån i saliven. När saliven torkar kristalliseras saltet och visar sig som ett ormbunksliknande mönster. Eftersom att mönstret bara visar sig dagarna innan ägglossningen kan dessa test hjälpa dig att veta när du är fertil.

När du kan börja testa

Många kvinnor undrar när i menstruationscykel det är som bäst att börja med ägglossningstester. Det finns alltid en tydlig beskrivning med i förpackningen när du köper dina ägglossningstester, men rent generellt brukar man säga att du kan börja testa dig på dag 11 om du har en menstruationscykel på 28 dagar.

Det kan dock vara lite knepigt att veta exakt när du ska börja med testerna eftersom att ägglossningarna kan fördröjas i vissa cykler och komma mycket tidigare en annan månad. Det kan därför vara bra att börja med testerna något tidigare för att vara säker på att testerna ger rätt svar.

Läs mer om instruktioner för hur du använder ägglossningstester här.